Blog

Trden kot beton

Cel prejšnji teden sem z velikim zanimanjem spremljal vremensko napoved. Saj ne, da bi bil izbirčen glede narave in njenega portfelja lepot. Meni je res vse všeč. Ni pa betonu, ki sem ga moral vliti v sedem globokih lukenj. Zato sem prosil za lepo vreme. Vsaj oblačno, če že ne sončno. Da le ne bi deževalo.
Petek popoldan se je prikazalo sonce. Vesel kot spuščen balon sem skočil iz hiše in se odpravil do enega od sosedov, ki ima v lasti mešalec. Skupaj sva ga peš pripeljala do mene, sosedu sem se zahvalil za trud in mu obljubil, da ga bom vrnil zelo kmalu.
Zagnal sem mešalec in se lotil dela. Sam. Soseda gradbinca, Ismeta, ni bilo doma. V mešalec sem zabrisal pol vreče cementa, deset lopat peska in vedro vode. Beton sem vlil v samokolnico in jo spraznil v eno od lukenj. Vajo sem ponovil tridesetkrat.
Okrog mešalca je bilo veliko sranja, moram priznati. Pesek in cement sta ležala povsod naokrog in vreme je bilo tik na tem, da se mu zmeša.
Tik preden sem izpraznil zadnjo samokolnico betona, se je vlilo kot iz škafa. Na hitro sem zaključil delo, pokril svež beton, opral orodje in se spravil v hišo.
V nedeljo se je sosed Ismet vrnil domov. Pohvalil je moje delo. Cvetel sem kot regrat. To je bilo prejšnjo nedeljo.
Včeraj, torej teden dni kasneje, sem se odločil sosedu vrniti mešalec. Odpravil sem se proti “gradbišču”. Prijel sem za mešalec in ga poskusil premakniti. Ni mi uspelo. Čudno. Teden dni nazaj sem ga sam premikal. Ponovno sem napel vse sile in ga poskusil dvigniti. Mešalec se ni premaknil niti za milimeter. Stopil sem korak nazaj in pogledal, kaj bi lahko bil razlog temu.
Pogled se mi je ustavil na kolesih. Ki jih ni bilo videti. Sklonil sem se in z roko poskusil odkopati kolesa iz sranja, ki se je nabralo okrog njih. Ni mi uspelo. Tisto sranje je bilo trdo kot beton. Oziroma, če sem bolj natančen, tisto sranje je bilo beton. Kombinacija cementa in peska, ki sem ju pozabil očistiti, ter dežja, ki se je prejšnji teden vlil.
Jutri bom poklical soseda. Povedal mu bom, da mi je mešalec ful všeč. Prosil ga bom, naj mi ga proda.

Facebook X Instagram linkedin