Zgodbe

Hiter kruh brez gnetenja – recept

Kamenko Kesar: Hiter kruh brez gnetenja

Dobil sem kar nekaj prošenj, da delim svoj recept za kruh. Sicer nisem pek, ampak tale little sucker rata tako, da je praznik vsakič, ko pride iz pečice. Recept seveda ni moj, je iz leta 2006, prvi ga je objavil New York Times, kar ga je katapultiralo v svet.
Originalni video iz leta 2006 je TUKAJ.

Zdaj pa recept:

1. V skledo stresite 3 skodelice moke. Uporabite katerokoli navadno skodelico, in seveda večja je skodelica, večji bo kruh, morete misliti :).

2. v skledo k moki stresite slabo polovico kavne žličke suhega kvasa. Lahko tudi kakšno zrno več, ni frke, ker ni škratov, ki bi šteli zrna.

3. V skledo stresite 1,5 (eno in pol) kavne žličke soli.

4. Zdaj imate v skledi tri sestavine. S prsti jih malo premešajte.

5. V skledo vlijte 1,5 skodelice tople vode. Uporabite isto skodelico oziroma enako skodelico kot za moko, da se merske enote ne skregajo med sabo.

6. Z roko sezite v skledo in premešajte vse sestavine, ampak samo toliko, da se vse sestavine med seboj sprimejo. Ne pretiravajte. Minutka dela je ravno prav. Več kot minuta je že pretiravanje.

7. Prekrijte posodo s plastično vrečko in skledo dajte nekam na normalno toplo za nekje 12 do 16 ur. Jaz to recimo zrihtam zvečer in imam naslednji dan pripravljeno za naprej. Ne pustite več kot 16 ur, ker se vam lahko začne sušiti in boste imeli grudice.

8. Po 12 – 16 urah odkrijte skledo. Ugotovili boste, da se testo vleče, ker je ful mokro in je proti vsemu, kar nekateri govorijo, da mora testo biti čvrsto in da se ne sme lepiti. Tole naše je ravno nasprotno. Skratka, dobro pomokajte delovno površino, vsaj 30 – 40 cm površine ali več, ker je testo dosti tekoče in se razleze. Namokajte si prste – jaz jih kar porinem v vrečko z moko – in s prsti pomagajte testu, da se “vlije” na pomokano delovno površino. Pomokajte zgornjo stran testa. V videu ga še nežno potrepljajo, priporočam, da to naredite, je en tak poseben občutek :).

POZOR: Ne zlijte testa na peki papir, ker je testo res lepljivo in boste v primeru preslabo namokane površine imeli preveč težav, da ga ločite od peki papirja.

9. Vzemite strgalo – jaz imam doma TEGA MALEGA, lahko pa katerokoli drugo – in ga z zunanje strani nežno prepogibajte navznoter. 

10. Na delovno površino položite kuhinjsko krpo, jo dobro pomokajte in nanj položite testo, ki ste ga ravnokar prepogibali. Bodite hitri in previdni, ker testo ni kompaktno, se lahko hitro izmuzne. Testo prekrijte s to isto krpo in ga pustite stati 1,5 ure.

11. Po 1,5 ure se ne dotikajte testa, ampak prižgite pečico na 230 stopinj in ventilacijo (lahko tudi 250, ampak jaz dam na 230). V pečico takoj postavite litoželezno posodo s pokrovom. Jaz imam TOLE, ni ravno huda kakovost, je pa dovolj dobra.

12. Za pol ure se umaknite nekam drugam in pridite čez pol ure nazaj. Odkrijte krpo s testa. Odprite pečico. S posode snemite pokrov in ga dajte nekam, da vas ne moti. Pokrov je noro vroč, bodite previdni. V posodo vrzite testo, ampak pazite, spolzki bastard vam lahko hitro zmuzne po svoje. Dajte pokrov nazaj na posodo. Zaprite pečico in pecite pol ure (na 230 ventilacija). Čez pol ure pečico odprite. Snemite pokrov in ga odložite nekam, kjer ne bo v napoto. Pečico zaprite nazaj in pecite še 15 minut brez pokrova. Po 15 minutah ugasnite pečico, odprite pečico, vzemite ven posodo, iz nje stresite kruh na krpo in občudujte :).

13. Počakajte eno uro, preden se ga lotite. Vmes ga primite v roko in čisto narahlo stisnite. Uživajte v pokanju skorje.

Pojasnilo 1: Ne rabite peki papirja v posodi, ker je posoda tako vroča, da ni teorije, da se prime.
Pojasnilo 2: To ni moj recept, niti sem prvi, ki sem ga kopiral. Je pa eden od več deset receptov, ki sem jih poskusil in je daleč – daleč – daleč najboljši. Zame.

Še približna časovnica peke v moji hiši:
22:00 začetek in prvo vzhajanje
13:00 drugi dan – drugo vzhajanje
15:00 peka
16:00 počitek in ohlajanje
18:00 večerja
Dober tek.


Podobne zgodbe