Blog

[VIDEO] Kruh brez gnetenja – enostavni recept

Kamenko Kesar: Hiter kruh brez gnetenja

Dobil sem kar nekaj prošenj, da delim svoj enostavni recept za kruh brez gnetenja. Sicer nisem pek, ampak tale little sucker rata tako, da je praznik vsakič, ko pride iz pečice. Recept seveda ni moj, je iz leta 2006, prvi ga je objavil New York Times, kar ga je katapultiralo v svet.

[VIDEO] TAKO JAZ NAREDIM KRUH:

Zdaj pa recept:

1. V skledo stresite 4 skodelice moke. Uporabite katerokoli navadno skodelico, in seveda večja je skodelica, večji bo kruh :).

2. V skledo k moki stresite slabo polovico kavne žličke suhega kvasa. Lahko tudi kakšno zrno več, ni frke, ker ni škratov, ki bi šteli zrna.

3. V to isto skledo, kjer sta že moka in kvas, stresite dve (2) kavni žlički soli.

4. Zdaj imate v skledi tri sestavine – moko, kvas in sol. S prsti ali kuhalnico jih malo premešajte med seboj.

5. V to isto skledo dodajte dve (2) skodelici tople vode. Uporabite isto skodelico oziroma enako skodelico, kot ste jo prej uporabili za moko, da se merske enote ne skregajo med sabo.

6. Z roko, lahko tudi s kuhalnico, sezite v skledo in premešajte vse sestavine, ampak samo toliko, da se vse sestavine med seboj sprimejo. Ne pretiravajte. Minutka dela je ravno prav. Več kot minuta je že pretiravanje.

7. Prekrijte skledo s plastično vrečko in skledo postavite na sobno temperaturo za nekje 8 do 12 ur, lahko tudi dlje, ni težav. Jaz to recimo pripravim zvečer pred spanjem (okrog 22h) in imam naslednji dan pripravljeno.

8. Ko mine vsaj 8 ur, odkrijte skledo. Ugotovili boste, da se testo vleče, ker je ful mokro in je proti vsemu, kar nekateri govorijo, da mora testo biti čvrsto in da se ne sme lepiti. Tole naše je ravno nasprotno.

9. Dobro pomokajte delovno površino, vsaj 30 – 40 cm površine ali več, ker je testo dosti tekoče in se razleze. Namokajte si prste – jaz jih kar porinem v vrečko z moko – in s prsti ali kuhalnico pomagajte testu, da se “vlije” na pomokano delovno površino.

POZOR: Ne zlijte testa na peki papir, ker je testo res lepljivo in boste v primeru preslabo namokane površine imeli preveč težav, da ga ločite od peki papirja.

10. Vzemite strgalo – jaz imam doma TEGA MALEGA, lahko pa katerokoli drugo – in ga z zunanje strani nežno prepogibajte navznoter. Sam naredim štiri ali pet pregibov, pač toliko, da pridem “naokrog”. Pomokajte testo in ga OBRNITE.

11. Tako pripravljeno testo prekrijte s krpo in ga pustite stati vsaj eno (1) uro, lahko tudi uro in pol (1,5).

12. Takoj, ko ste s krpo pokrili testo, prižgite pečico na 230 – 250 stopinj in nastavite na ventilacijo. V pečico prav tako takoj postavite litoželezno posodo s pokrovom ali katero drugo posodo s pokrovom, ki vzdrži takšne temperature. Jaz imam nekaj podobnega TEMU.

13. Ko mine ura ali ura in pol, snemite krpo s testa, testo znova malo pomokajte (ker boste testno znova obrnili, pa da se ne sprime na delovno površino), s strgalom postrgajte pod testom, toliko, da ločite testo od delovne površine in testo ZNOVA OBRNITE.

14. Odprite pečico. S posode v pečici snemite pokrov in ga dajte nekam, da vas ne moti. Pokrov je noro vroč, bodite previdni. V posodo vrzite testo, ampak pazite, testo je spolzko in se vam lahko hitro izmuzne po svoje. Dajte pokrov nazaj na posodo. Zaprite pečico in pecite 25 minut.

15. Po 25 minutah pečico odprite, snemite pokrov in ga odložite nekam, kjer ne bo v napoto. Pečico zaprite nazaj in pecite še 10 minut brez pokrova.

16. Po 10 minutah ugasnite pečico, odprite pečico, vzemite ven posodo, iz nje stresite kruh na svežo krpo ali kovinski (mrežasti) podstavek za posodo in občudujte kruh brez gnetenja :).

17. Počakajte eno uro, preden se ga lotite. Naj se ohladi. Vmes ga primite v roko in čisto narahlo stisnite. A ni čudovito to pokanje skorje.

Pojasnilo 1: Ne rabite peki papirja v posodi, ker je posoda tako vroča, da ni teorije, da se prime.
Pojasnilo 2: To ni moj recept, niti sem prvi, ki sem ga kopiral. Je pa eden od več deset receptov, ki sem jih poskusil in je daleč – daleč – daleč najboljši. Zame.

Pa dober tek.

Več mojih zgodb najdete TUKAJ.


Facebook X Instagram linkedin