Blog

Priprave na dopust

Naslednjo nedeljo bom, če bo šlo vse po načrtu, z ženo in malima čebelama udobno nameščen v mobilni hiški na hrvaškem otoku. Za večino stvari glede dopusta bo, kot že zadnjih nekaj let, poskrbela moja najdražja, kraljica naših dopustov, ki ničesar ne prepusti naključju.
Žena je izbrala, rezervirala in plačala lokacijo. Žena bo spakirala zase in za otroke. Žena bo nabavila hrano. Žena bo skuhala za s sabo, razdelila kuhano hrano v pakete po obrokih in po dnevih ter pakete globoko zamrznila. Žena bo pripravila brisače, kopalke, blazine, zaščito pred soncem, škatlo z zdravili in obliži, šampone, glavnike, križanke in knjige.
Ko bomo prispeli na lokacijo, bo žena uredila naš brlog in ga naredila domačega in prijetnega. Trenutek kasneje bo zadišalo po hrani.
Zveni, kot da cel projekt sloni samo na ženi in to vsekakor drži, vendar bi rad izkoristil priložnost in opozoril na moje tegobe, običajno skrite ženinim očem, ki so psihično zelo naporne in na meji mojih zmožnosti.
Recimo, koliko majic naj jaz, moški, nesem s sabo na morje? Če bo na morju vroče, se bom bolj znojil. Torej moram vzeti kakšno majico več. A če bo res vroče, majic sploh ne bom nosil. Torej lahko vzamem s sabo kakšno manj. Kaj pa, če bo tako vroče, da bodo vročinske nevihte in me bo med in po nevihti zeblo? Torej raje kakšno majico več? In če bo ob tem zeblo še mojo najdražjo? Koliko majic naj vzamem? A naj vzamem kakšno z dolgimi rokavi in zraven debelejše nogavice? Če bo huda vročina, bom eno majico “porabil” že v avtu na poti na morje in eno na poti nazaj. Torej moram spet vzeti s sabo kakšno več. Zame je to psihično bolj naporno od recimo nabave hrane, kjer prešteješ število oseb, pomnožiš z 200 grami in dobiš količino mesa za kosilo ter isto število oseb pomnožiš z dve in dobiš število krompirjev za pire.
Prav tako moj napor, ki ga redko kdo opazi, je skrb za to, da bo pot na morje čim bolj mirna in da bo moja roka celo pot počivala na ženinem kolenu. Pa ne govorim o skrbi za avtomobil. Popolnoma normalno je, da bom preveril pritisk v gumah in v tank natočil bencin. Na srečo več kot to naš krasni in garaški delovni stroj Subaru ne zahteva. Tudi vso prtljago bom zložil v prtljažnik, ker mi je fajn in ker sem v tem tetrisu res dober. A glavni napor do ženinega kolena se skriva v pametni izbiri filmov na DVDju, ki morajo biti dovolj zanimivi, da se bosta dinamitki na zadnjem sedežu kratkočasili in ne bosta usmerjali pozornosti na to, kaj foter počne, a obenem mora imeti film dovolj kakovostno posnet zvok, da bo lahko moja roka počivala na ženinem kolenu, ne pa na gumbu za glasnost, da bom moral višati glasnost, ko bodo v filmu govorili in drastično nižati glasnost, ko bodo iz govora prešli v dramatično glasbo.
In nenazadnje, že mesec dni naskrivaj v garaži delam vaje za ramenski obroč, da bi imel na plaži čim bolj plavalno postavo. Ker baje bejbe padajo na tipe s širokimi rameni. Baje, ne glede na leta, ki jih moški kažemo. Je v eni reviji pisalo. Teh vaj pa ne morem delati pred ženo in žena ne sme vedeti za to telovadbo, ker sem zanjo, tako pravi, itak popoln in bi me obtožila, da želim dobro zgledati zaradi drugih žensk. Seveda bi imela prav, a ji tega ne bi mogel priznati. Zato telovadim naskrivaj. Tudi obril se bom pred morjem, da bom zgledal mlajši. Bom ženi prodal, da sem nerodno potegnil z britvico in nisem imel druge izbire.
Grem pogledat, kje je žena. Rabim topel objem, rabim sprostitev. Te mučne priprave na dopust me spravljajo v neobvladljiv stres. Vsako leto je isto. Upam, da ne zbolim, ne bi želel svojih odgovornosti prevaliti na ženo. Ne bi bilo fer. Žena mora na dopustu počivati. Zato pa je dopust, ane.

Facebook X Instagram linkedin