Mokre mačke

Na ulicah deževnega Beograda so štiri sodelavke, med njimi tudi moja žena, sprejele hrabro odločitev. Dogovorile so se, da ne bodo podlegle nakupovalnemu pritisku. Prišle so do sklepa, da je življenje lepo in da ničesar ne potrebujejo. Druga drugi so pohvalile lepa oblačila, ki so jih nosile tisti dan in se obenem strinjale, da je sreča v življenju več kot le nakup najnovejšega modnega izdelka. Iz dežja so se umaknile v kavarno in si privoščile omamno turško kavo. Najdražja me je po telefonu obvestila o njihovi odločitvi. Bil sem ponosen nanjo.

Nekaj ur kasneje so se štiri ženske, čudovito oblečene in urejene do zadnje potankosti, odpravile peš iz centra mesta na drugo stran reke Save proti kongresni dvorani. Samo še Brankov most jih je ločil od omenjene dvorane, ko se je oblakom popolnoma utrgalo in pričelo je liti kot iz škafa.
Po dve sta se stiskali pod enim dežnikom in se prebijali skozi goste dežne kaplje. Nekje na pol poti čez most jim je nasproti pripeljal mestni avtobus in tik ob njih zapeljal v največjo lužo na svetu. Ogromni val je pljusknil visoko čez njihove glave in jih premočil do kože. Deli telesa, ki so po nekem naključju ostali suhi, se niso dolgo veselili. Takoj za prvim je pripeljal še drugi avtobus in kričeče punce zlepil s pločnikom.

Uro kasneje so se pred mano pojavile vsaka s štirimi nakupovalnimi vrečkami v roki in v oblačilih, ki jih še nikoli nisem videl. Njihovi lasje so bili zlepljeni od deževnice. Iz nakupovalnih vrečk, v katerih so se nahajala mokra oblačila, je kapljala voda. Stale so sredi dvorane in se režale kot štiri zadete mačke.

“Ne boš verjel, kaj se nam je zgodilo,” so skozi smeh izustile sodelavke in s strastjo navihanega otroka opisovale nedavno dogodivščino.
“Smo šle na pijačo,” so kar hlastale za zrakom, “pa smo šle pogledati center mesta …”
“Ja?” Gledal sem jih z izbuljenimi očmi.
“Pa smo si na telefonu nastavile navigacijo, a veš?”
“Ok?”
“Ja, pa je pokazalo, da smo od tebe oddaljene samo kilometer in pol in da moramo nekam gor. Potem smo pa eno uro hodile po spominu in nam je bilo čudno, a veš?”
“Čudno kaj?”
“Ja, da smo tako dolgo hodile, pa smo ponovno pogledale na navigacijo in ugotovile, da smo jo nastavile, kot bi bile avto, ne pa peš …”
“Bile ste avto?”
“Ja, avto. In navigacija je pokazala, da smo naenkrat bile pet kilometrov od tebe.”
“Ne me jebat, kar naenkrat…”
“Ja, pa smo iskale taksi, pa pričelo je počasi deževati in nismo mogle ustaviti nobenega taksija, moreš misliti.”
“Česa ne poveste…”
“A ne, pa smo želele na avtobus, ampak so bili čisto polni avtobusi, pa tudi nismo vedele, na katerega moramo …”
“A jaz to sanjam?”
“Ne. Potem je začelo čedalje bolj padati, pa smo si rekle, da ne bo nobeni škodilo, če gremo peš in potem smo zagledale most …”

Stal sem pred njimi, poslušal izgovore, privlečene za mokre lase in odkimaval z glavo.
Bilo mi je naravnost neverjetno, kaj vse so bile ženske pripravljene narediti, da bi lahko nakupovale brez občutka krivde.

Naroči se na nove zgodbe

Če želiš, ti pošljem email, ko bom objavil svojo naslednjo zgodbo.

Prikaži komentarje


Zadnje objave

Moja draga je ponosna name

Nekoč, pred 25 leti, smo se moj prijatelj Matjaž, moja takrat nova punca in jaz zbasali v prijateljev avto in se odpeljali nekam, pozabil sem kam. Matjaž je za volanom fural frajerja. Na cesti, po kateri smo drveli okrog 80 na uro, je imel odprto voznikovo okno, skozi katero mu je visela leva roka, z…

Preberi več

V nekaj korakih do popolnega poraza

Moški imamo vsak svoj način, kako ženi povedati nekaj, česar ne želi slišati. Moj način je sestavljen iz naslednjih faz: nekaj dni priprav in subtilne čustvene manipulacije, izvedba občutljive komunikacije, drama, reverzna manipulacija, poraz. Brez izjeme. “Poslušaj.” Prijel sem jo za roko in jo posedel predse. Nagubal sem čelo, grizel spodnjo ustnico in gledal nekam…

Preberi več

Razmišljam na glas

Pred sabo sem potiskal nakupovalni voziček in bil globoko zatopljen v svoje misli. Prerekal sem se sam s sabo zaradi neumnosti, ki sem jo storil tisti dan. Da bo pa zdaj šlo vse narobe, sem si očital, pa kaj mi je bilo tega treba, ampak saj ni bilo tako hudo, sem se obenem tolažil, pa…

Preberi več