Blog

Gimnazija – vpis novincev v letu 2023/24 v Ljubljani

Gimnazija vpis 2023/24

Devetošolcem je ostalo še nekaj dni do konca prijav v želeno srednjo šolo. V naši družini smo letos (in bomo tudi naslednje leto) v istem kotlu kot ostali starši, ki imajo doma osnovnošolske “staroste” in glede na to, da je naš cilj gimnazija, bo spodnji zapis oziroma opažanje namenjeno samo tej smeri in ne ostalim smerem srednjega izobraževanja, od katerih se nekatere ubadajo s podobnimi izzivi. Morda moji podatki ne bodo popolnoma vodotesni. Nič hudega, bom vesel, če me na to opozorite, da lahko popravim.

Naj ne pozabim še to. O vsem, kar pišem, imam izkušnje iz prve roke (prednost štirih otrok). In to je moje mnenje. Nekateri imate drugačno izkušnjo in se gibljete v drugih krogih. Vesel bom vašega mnenja.
Vse napisano je prav tako mišljeno pozitivno.

V Ljubljani je enajst (11) šol, ki ponujajo gimnazijski oddelek. Štiri gimnazije od enajstih so med starši in osnovnošolci razvpite (Bežigrad, Vič, Ledina, Poljane), ena med enajstimi pa “varno” pod radarjem oziroma, glede na trenutno število prijav, skoraj nevidna (gimnazijski oddelek na gastronomski).

Do zdaj je že jasno, da se za okrog 1.460 prostih mest poteguje okrog … 1.460 bodočih gimnazijcev. Plus minus pet ali deset. Ja, ponudba in povpraševanje sta praktično izenačeni. Do zdaj je prav tako jasno, da bosta Gimnazija Bežigrad in Gimnazija Ledina sprejeli vsaka 210 novih dijakov, Gimnazija Vič in Gimnazija Poljane pa vsaka 180 novincev. Med omenjenimi po vpisu izstopa Ledina, ki ima nekje 10% preveč vpisanih, pri ostalih gimnazijah se bo tako ali drugače lepo izravnalo.

Izzivi bodo v gimnazijah Šubičeva in Moste, ki imata skupaj trenutno 80 vpisanih dijakov, katerim ne bo uspelo priti do želenega cilja.
Po drugi strani ima gimnazijski oddelek na Gastronomiji še 70 prostih mest. Ker je neznan. Ker zveni “halo, gimnazija na kuharski?”.

Kolikor sem uspel izvedeti, je gimnazijski oddelek na Gastronomiji zato, ker imajo na voljo fizični prostor, ki ga lahko ponudijo. To je to. Ni lažji, ni težji, niti ni: “mi želimo prav tako imeti gimnazijo”. Je ena od rešitev, kako ponuditi dovolj gimnazijskih mest.

Iz podatkov bi sklepal, da je vsa panika okrog tega, “a mi bo uspelo priti na gimnazijo”, odveč. So pa v paniki dijaki prej omenjenih dveh šol, Šubičeve in Most.

Danes je predzadnji delovni dan, ko lahko novinci prenesejo svojo prijavo na drugo šolo. Vmes bo vikend in v ponedeljek do 14. ure bodo zadnje ure za dokončno odločitev in akcijo.

Največji izziv, ki ga vidim, je predvsem ta, da bodo morali učenci v enem trenutku sprejeti odločitev “na slepo.” Spremembe vpisov se namreč ne bodo zgodile digitalno v pravem pomenu besede, ampak ročno. Ja, seveda, obrazci bodo potovali po emailu, kar je digitalno, s priponkami, fotografijami, …  pa vendar. Tudi, če bodo zaposleni na šolah in ministrstvu delali cel vikend (verjetno bodo) in bodo podatki v ponedeljek pred 14. uro ažurni (verjetno bodo), ti podatki ne bodo zajeli premikov, ki se bodo zgodili v ponedeljek. Ergo, lahko se zgodi, verjetno se bo zgodilo, da bo kdo, zaradi pomanjkanja trenutnih podatkov, sprejel slabo odločitev.

Rad bi napisal nekaj nasvetov ljudi, ki se gibljejo v srčiki dogajanja.

Če se vam zgodi, da v prvem krogu ne pridete not, boste šli v drugi krog. V drugem krogu, če res želite priti na gimnazijo, napišite na obrazec vse gimnazije v Ljubljani, ki obstajajo. Po vrstnem redu glede na verjetnost, da pridete not. Računalnik bo upošteval vse, kar boste napisali. Če boste napisali premalo gimnazij oziroma nič, bo računalniku zmanjkalo vaših želja in usmeritev in vas bo uvrstil po svoje. Tega nočete. 1.460 prostih kapacitet je. In isto toliko kandidatov. Ni razloga, da vam ne bi uspelo.

In če vam še zmeraj ne uspe? Septembra se, kot vsako leto do sedaj, zgodi osip, tudi v gimnazijah. Nekdo se preceni, nekomu je predaleč, nekdo si premisli, … in to je nova priložnost, da pridete not tja, kamor želite.

Vztrajni ne odnehajo. To sicer zveni kot Grunfov citat iz Alana Forda, a vseeno. Vztrajnost se vam bo izplačala.

Veliko sreče.

Facebook Twitter Instagram linkedin